Mikrafon

Bmw E21 Tarihi ve Üretimi

Bmw E21 Tarihi ve Üretimi

 

Çoğumuzun bildiği gibi Bmw ilk başlarda orta sınıf spor otomobil markasıdır. Bugün bu durumu kısmen yansıtsada 1950 yıllarının sonlarında üretim faaliyetini bu doğrultuda şekillendirmiştir. 1960lı yıllarda spor otomobil tasarımlarını geliştirirken unutulamayacak motor ve karoserler geliştirmiştir.

 

Bunlardan biri Bmw M10 zorlamalara karşı oldukça dayanıklı bir motor bloğudur, Bmw E6 ve E10 gibi gövde tasarımları kıvrak ve hafif yapıdadır, yine bu modeller bağımsız amortisor disk fren sistemleri ile güçlendirilmiş yol tutuş ekipmanlarına sahiptir. Ayrıca o zamanlar belkide orta sınıf otomobillerde çok dikkate alınmayan ağırlık merkezleme sert şase bağlantılarına  öncülük etmişlerdir.

 

Bmw e21'in nasıl ortaya çıktığından bahsedecek olursak E21 gelişen teknoloji Toplumun otomobillerde aradığı kriterlerin çağ atladığı dönemde hem eski modellerden hemde yeni teknolojileri barındıracak bir ürün olması için tasarlanmıştır. Bmw e21 ile beraber kısmi bilgisayar kontrolleri daha büyük motor boşluğu kaza esnasında yolcuları koruma amaçlı katlanabilen kaput ve bagaj kapağına sahiptir, Ayrıca klima çok yönlü ayarlanabilen koltuk ve koltuk başlıkları elektrikli ayna elektrikli cam 5 vites gibi donanımların en yaygın kullanıldığı modellerden biridir.

 

Bahsettiğimiz gibi E21 üretilirken üst sınıfın beklentilerini sağlayacak gençlerin hayalini süsleyecek bir tasarım oluşturuldu. Bence ardından gelen E30 kasalar ile başarılı da oldular Beğenilemesinde ki sebep o dönemler formula 1 yarışlarında m10 motor bloğu ile yarışan Bmw yarış araçları mevcuttu oldukçada başarılıydılar Muhtemelen reklamında etkili olmuştur. E21 dediğimiz araç aslında çok sağlam veya uzun yıllar eskimez denecek tarzda üretilmemiştir.

 

E21 in diğer otomobillere göre özelliği işçilik ve malzeme kalitesinin tatmin edici düzeyde olması ayrıca teknolojik olarak diğer dönem araçlardan daha üstün olmasından kaynaklıdır. Bmw E21 de üç adet motor bloğu kullanılmıştır M10 M20 M30 Bunlar kısaca şu özellikleri taşırlar M10 1.6 2.0 hacime sahip 4 Silindirli M20 2.0 2.3 Hacime sahip 6 Silindirli M30 Yalnız Hartge ve Alpina gibi modellerde bulunabilen 2.3 2.8 hacime sahip 6 silindirli motor bloğudur. Ülkemizde sıklıkla M10 ve M20 modelleri mevcutttur.

 

Aslında E21 birazda M20 Motor bloğunu E6 kasaya sığdıramadıkları için biraz daha büyük motor bloğu boşluğu ile tasarlanmıştır. Belki konuyu hep  başka modellerden bahsederek dağıttım ama E21 in özelliklerinden net şekilde bahsededecek olursak 1975-1980 modellerine kadar üretilenlerde Dijital saatli devir göstergesi yoktur sadece devir saati vardır. motor sıkıştırmaları 8.3 iken 1980 modellerde 9.5 e yükseltilmiştir. Yine 1980 öncesi üretilen modellerde Gösterge konsolu farklıdır orta bölümde analog saat vardır. dış görünümünde stop lambalarında fren lambası daha büyük stop lambaları daha küçüktür ön tarafa geçecek olursak ön tamponun altında kalan alt panel sacın tasarımı 1980 öncesinde farklıdır üzerinde plastik ızgaralar mevcuttur yeni modellerinde bu ızgaralar iptal edildi.

 

En ekonomik modeli 315 dir 315 zaten düşük bütçeli müşteriler için üretilmiş bazı donanımlardan muaf bir modeldir. Malesef Bmw nin o dönem ürettiği en düşük güce sahip modelidir (75Hp 110Nm) Fakat uzun yolda 100km mesafeyi 5 Litre ile gidebilir (Tarafımdan Test edilmiştir) E21 in en iyi modeli tabi 323i modelini saymazsak en iyi modeli 318i dir. Çünkü Efsane M10 Motoru K-Jetronic Enjeksiyon Sistemi ile 105Hp 145Nm güç üretebilir yakıt ekonomi verileri 315 modeline yakındır..

 

Meraklı arkadaşlar için belirtmek istiyorum o zaman donanımsız bir Bmw E21 otomobile sahip olmak isteseydiniz bu araç 5" veya 5.5" sac jantları olan tek farlı kısa krom tamponlu teyp veya radyosu olmayan solda tek dıştan krom aynalı koltuk başlıkları olmayan muhtemelen vinneks koltuklu kapı çerçeve aluminyumları mat siyah 4 vitesli devir saati yerine analog saatli bir Bmw'niz olurdu :) O zaman bazı gençlerin hayali bunun gibiymiş yani elinizdekilerin kıymeyini bilin Eğer buraya kadar okuyabildiyseniz sabrınız için teşekkürler tekrar görüşmek üzere Hayırlı Günleriniz Olsun.


Paylas

Facebook'ta Paylas Whatsapp'ta Paylas



Son Eklenen Yazilar

  1. COVID-19 Corona Virusu Hakkında

    Merhaba, Bende sizler gibi gündemi takip edip tehlikeden nasıl korunabiliriz ne yapabiliriz diye ...

  2. Klasik Araç Festivali başladı!

    Antika Otomobil Federasyonu (AOF) tarafından düzenlenen“2.Klasik Araç Festivali'nin'' açılışında ...

  3. Araçların Kilometresi nasıl anlaşılır?

    Bildiğimiz gibi ortalıkta kilometre düşürme gibi bir kandırma aldatma durumu söz konusu genelde a...

  4. Aracın hasarlı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

    Otomobil veya motosiklet olsun aracın hasarlı olup olmadığını kontrol edebilmek her zaman zordur....

  5. Bmw E21 Tarihi ve Üretimi

    Bmw E21 Tarihi ve Üretimi

     

    Çoğumuzun bildiği gibi Bmw ...

  6. Vanos Nedir?

      Vanos ismi, değişen kam mili zamanlaması anlamına gelen ''Variable Nockenwellen Steuerung'...

  7. Mercedes 114-115 Kasanın Tarihçesi

    Mercedes-Benz W114 ve W115, Mercedes-Benz tarafından 1968-1976 yılları arasında üretilen bir üst ...

  8. Ferrari'nin Tarihi

    Ferrari S.p.A., merkezi ve kuruluş yeri İtalya'nın Modena şehrinin yakınındaki M...

  9. Petrol fiyatları neden artıyor?

    Brent petrol son 1 yıl içinde yüzde 50 artarak, varil fiyatı 80 dolara yükseldi.  Bu seviye ...

  10. Bmw'nin Tarihçesi

    BMW (Bayerische Motoren Werke AG'nin kısaltması)(Türkçe: Bavyera Motor Fabrikası...

  11. Mercedes-Benz'in Tarihçesi

    Mercedes-Benz yüz yılı aşkın süredir otomobil üreten bir Alman markası. Kendiler...

Sonuclarin Sonu

Google+ Sahibinden Instagram
Copyright Telif Hakki 2018-2019 parcakitabi.com
ssl sertifika